Formula Student

Apr 6, 2017

Norelem förverkligar unga teknikers racingdrömmar


Tyska komponentleverantören norelems produkter och teknik bidrar i hög grad till att förverkliga unga teknikstudenters racingdrömmar.

Utifrån det internationellt prövade Formula Student-konceptet deltar man som sponsor för entusiastiska racingfantaser vid universiteten i Linköping och Karlstad. Företaget är också en dedikerad partner till JU Solar Team som med solbilen Solveig i höst kommer att korsa den australiensiska kontinenten med solen som enda energikälla.

Formula Student är ett internationellt studentprojekt som syftar till att låta studenter världen över använda sina teoretiska och praktiska kunskaper till att bygga en egen formulabil. Med sponsring från välkända teknikföretag konstrueras och byggs fullt utrustade racingbilar som en gång per år tävlar mot varandra. Tävlingen samlar årligen runt 120 lag från över 50 länder. Utöver själva loppet värderas teamet utifrån bilarnas prestanda och miljöegenskaper men också utifrån projektets ekonomi.

Ett flertal svenska universitet deltar. norelem finns med som sponsor för teamen vid Karlstads och Linköpings Universitet.

norelem Race Camp

Inför årets sammandrabbning på klassiska Silverstone Circuit, i slutet av juli, ges team med höga ambitioner också möjligheter att vässa formen i norelems regi.

Under två intensiva dagar, på plats i Tyskland, erbjuds inbjudna lag chansen att utbyta erfarenheter med varandra och provköra sina bilar under autentiska förhållanden på en racerbana.

Campen ger ett utmärkt tillfälle att finslipa det sista och komma väl förberedd till huvudtävlingen några veckor senare.

World Solar Challenge

Ett likande projekt på samma tema är World Solar Challenge, där studenter från världens alla hörn samlas vartannat år för att anta utmaningen att med solen som enda kraftkälla korsa Australien.

En norelem-sponsrad solbil från Bochum University har tidiga framgångsrikt deltagit i tävlingen. norelem bidrog då med delar och tekniskt know-how kring framförallt batteriinkapslingen.

Samma stöd ges sedan i höstas även JU-Solar Team från Tekniska Högskolan i Jönköping, som i oktober 2017 står på startlinjen för att med solbilen Solveig avverka den 300 mil långa sträckan Darwin - Adelaide.

Fördelar för alla parter

Formula Student och World Solar Exchange bygger på att ge teknikintresserade studenter över hela världen möjligheter att omsätta sina teoretiska kunskaper i praktisk handling. Koncepten, båda prövade i över 30 år, har sett till meriter och karriär, varit värdefullt för de som medverkat. Flertalet deltagare har efter sin utbildning omedelbart fått jobb.

För norelem ger projekten utmärkta möjligheter att sina våra produkter testade i en krävande miljö, men framförallt att få lära känna blivande stjärntekniker som i sin framtida anställning kommer att ha vetskap om prestandan hos företagets produkter.

norelem har samarbeten med universitet över hela Europa och har dessutom sitt eget norelem Academy som kombinerar talangutveckling, utbildning och workshops under samma tak för att inspirera och utveckla framtidens ingenjörstalanger.

– Vi är alltid imponerade av engagemanget unga tekniska talanger visar i sina projekt, i synnerhet när det gäller att bygga och marknadsföra en racerbil, säger norelems VD Marcus Schneck. Vi är mycket stolta över att sponsra Formula Student-lag i Sverige nu och att vårda nästa generation av ingenjörer i världsklass.
MEST LÄSTA


Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

LEDIGA JOBB